Fresh coffee cake with yogurt ☕

If you like coffee and you love yogurt this cake is what you need.It is rich in favour and incredibly creamy.

To finish this fresh yogurt cake I added cocoa powder but with melt chocolate is great too.

RECIPE (Ricetta in italiano sotto)

INGREDIENTS

  • 200g plain chocolate biscuits, crushed
  • 80g butter, softened
  • 80g of icing sugar
  • 500g of coffee yogurt
  • 200ml of sour cream
  • 40ml of coffee made with moka
  • 8g of gelatine
  • 2 teaspoons instant coffee granules

INSTRUCTIONS:

  1. Mix graham cookies crumbs and melted butter, press down on the bottom of a 18cm springform cake pan. Place in refrigerator for at least 30min.

  2. Fill a medium bowl with fresh water add the gelatin and soak until it softens (10-15 minutes).

  3. In a big bowl beat cream until thick peaks form, gently add the coffee yogurt and the sugar.

  4. Remove gelatin from the water, wring out well and add to the warm espresso coffee, stir until completely melted. 

  5.  When well combined add the gelatin to the cream. Dissolve the coffee powder in a spoon of hot water and pour it on the mixture. 

  6. Mix well all the ingredients together. 

  7. Remove the cookie base from the fridge, pour the cream mixture on top, smooth the top with a spatula. 

  8. Refrigerate 6 hours or overnight. Top with cocoa powder before serving. Enjoy!

RICETTA

INGREDIENTI:

  • 200g di biscotti al cioccolato
  • 80g di burro
  • 80g di zucchero a velo
  • 500g di yogurt al caffè
  • 200ml di panna da montare
  • 40ml di caffè espresso ristretto
  • 8g di colla di pesce
  • 2 cucchiai di caffè solubile

PREPARAZIONE:

  1. Tritate i biscotti in un mixer. Sciogliete il burro ed aggiungetelo ai biscotti tritati mescolando per incorporarlo del tutto.
  2. Rivestite uno stampo da 18 cm di diametro a cerchio apribile con della carta forno. Versate i biscotti sbriciolati e compattate per bene la base di biscotto con il dorso di un cucchiaio. Trasferite in frigorifero per 30 minuti.
  3. Mettete in acqua ben fredda la colla di pesce per almeno 10 minuti.
  4. In una ciotola montate con le fruste elettriche la panna, aggiungete lo yogurt al caffè e lo zucchero a velo e montate fino ad incorporare il tutto.
  5. Riscaldate in un pentolino il caffè espresso insieme al caffè solubile (non raggiungete il bollore) e aggiungete la colla di pesce ben strizzata e mescolate il tutto. Sciogliere la colla di pesce per evitare grumi.
  6. Fate raffreddare leggermente ed aggiungetela al composto yogurt e panna precedentemente preparato e mescolate con le fruste a bassa velocità.
  7. Versate il ripieno di yogurt sulla base di biscotti che avete precedentemente preparato e fate riposare in frigorifero per almeno sei ore.
  8. Trascorso il tempo necessario, aggiungete cacao amaro sulla superficie e servite ben fredda.
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