Bday cake with whipped cream and berries πŸŽ‚

This is my daddy-birthday must and I am obsessed with this moist, creamy chocolate cake.

With its three layers of whipped cream and berries, this is the cake you want to bring to all the birthday parties πŸ˜‰

RECIPE  (Ricetta in Italiano sotto)

INGREDIENTS

  • 200 gr of flour
  • 20 gr of corn flour
  • 150 gr of sugar
  • 3 eggs
  • 100 gr of dark chocolate
  • 40 gr of cocoa powder
  • 80 gr of butter
  • 1 of baking powder
  • 400 gr of whipped cream
  • 300 gr of berries

PREPARATION

  1. Melt the chocolate and the butter, cool down and set aside
  2. Whisk the sugar with the eggs until getting an omogeneous compound
  3. Add to the mixture the melted chocolate and butter and combine all the ingredients.
  4. Add the flours, the cocoa powder and the baking powder. Mix.
  5. Grease a 18 cm cake pan and pour the compound in it.
  6. Bake the cake at 180Β° for about 35 min in a pre-heated oven
  7. Cool down the cake completely.
  8. Cut the cake into 2 or 3 layers.
  9. Fill and cover with whipped cream and berries

RICETTA

INGREDIENTI

  • 200 gr di farina 00
  • 20 gr di maizena
  • 150 gr di zucchero semolato
  • 3 uova
  • 100 gr di cioccolato fondente
  • 40 gr di cacao amaro
  • 80 gr di burro
  • 1 bustina di lievito per dolci
  • 400 gr di panna montata
  • 300 gr di frutti di bosco

PREPARAZIONE

  1. Sciogliete il burro e il cioccolato fondente in un pentolino e fate raffreddare. Mettete da parte.
  2. Montate le uova a temperatura ambiente insieme allo zucchero semolato fino ad ottenere un composto chiaro e spumoso.
  3. Aggiungete il cioccolato ed il burro fuso raffreddati continuando a mescolare.
  4. Aggiungete la farina, il cacao ed il lievito setacciati, un poco alla volta e continuate a montare con le fruste.
  5. Imburrate correttamente una tortiera del diametro di 18 cm e versate il composto al suo interno.
  6. Cuocete a 180Β° per circa 35 minuti. Fate la prova stecchino durante gli ultimi minuti di cottura, se necessario proseguire la cottura.
  7. Sfornate, fate raffreddare ed estraete la torta dallo stampo.
  8. Quando sarΓ  del tutto fredda tagliate in due o tre strati a vostro piacere.
  9. Farcite con panna montata e frutti di bosco.

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