Fresh fruit sponge cake πŸŠπŸ“πŸ’πŸ°

I’m starting the week with a sponge and summery cake which is sure to brighten up any day.

A great dessert or tea-time treat recipe that can be adapted to suit whatever fruit you have to hand.

RECIPE (Ricetta in italiano sotto)

INGREDIENTS:

For the sponge cake:

  • 4 eggs
  • 150g granulated sugar
  • 140g of flour “00”
  • 60g of cornstarch
  • A pinch of salt
  • Untreated half lemon
  • 3g baking powder

For the filling and to decorate:

  • 400 ml whipping cream
  • 50g icing sugar
  • 200 ml of peach juice
  • Fruit

PREPARATION:

  1. Preheat the oven to 160 Β°.
  2. Start by preparing the sponge cake: put a pinch of salt in a bowl, then add the eggs, the sugar and the grated rind of the lemon.
  3. Fitted with a blender until the mixture reaches a creamy consistency.
  4. At this point add flour, baking powder and cornstarch, stir slowly making a movement that goes from bottom to top avoiding to disassemble the compound.
  5. Pour the mixture into a pan (24 cm) well buttered and floured.
  6. Bake for 35-40 minutes.
  7. When completely cooled remove all the outside of the sponge cake and then cut the sponge pan horizontally, practicing the cut to about 2/3 of the pie,in order to have the lower part higher than the top.
  8. Crumble in the hands or sieve the scraps of the sponge cake and put aside, they will serve to finish the edges of the pie.
  9. At this point whip the cream, adding 50g of icing sugar.
  10. Wet the lower base of sponge cake with the peach juice and spread over the whipped cream. Wet even the second base in the juice and put it on the first one.
  11. Spread the remaining cream over the entire surface of the cake (edges and tops).
  12. Attach to the edge the crumbled sponge cake that you had put aside by making a slight pressure with your hand to stick it well.
  13. Decorate the top of the cake with fruit.

RICETTA

INGREDIENTI

Per il Pan di Spagna:

  • 4 uova
  • 150g di zucchero semolato
  • 140g di farina “00”
  • 60g di maizena
  • un pizzico di sale
  • mezzo limone non trattato
  • 3g di lievito per dolci

Per farcitura e decorazione:

  • 400 ml di panna da montare
  • 50g di zucchero a velo
  • 200 ml di succo alla pesca
  • frutta

PREPARAZIONE

  1. Preriscaldate il forno regolandolo a 160Β° statico.
  2. Iniziate preparando il Pan di Spagna: mettete in contenitore un pizzico di sale fino, quindi aggiungete le uova, lo zucchero e la buccia grattugiata del limone.
  3. Montate con un frullatore fino a quando il composto raggiunge una consistenza cremosa
  4. A questo punto aggiungete farina e la maizena, mescolate lentamente il tutto con un mestolo di legno facendo un movimento che vada dal basso verso l’alto evitando cosΓ¬ di smontare il composto.
  5. Versate il composto in una teglia (24 cm) ben imburrata e infarinata.
  6.  Infornate per 35-40 minuti circa.
  7. Quando completamente raffreddato togliete tutta la parte esterna del pan di spagna e poi tagliate orizzontalmente il pan di spagna, praticando il taglio a circa i 2/3 della torta, in modo da avere la parte inferiore piΓΉ alta di quella superiore.
  8. Sbriciolate fra le mani o in un setaccio gli scarti del pan di spagna e mettete da parte, serviranno per rifinire il bordo della torta
  9. A questo punto montate la panna, a cui vanno aggiunti i 50g di zucchero a velo.
  10. Bagnate la base inferiore di Pan di Spagna con il succo di pesca e spalmate sopra la panna montata. Bagnate amche la seconda base nel succo e appoggiatela sulla prima.
  11. Distribuite la restante panna su tutta la superficie della torta (bordi e parte superiore).
  12. Attaccate al bordo il pan di spagna sbriciolato che avevate messo da parte facendo una leggera pressione con la mano in modo che si attacchi bene.
  13. Decorate la superficie della torta con frutta a piacere.

 

 

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